παιδικά εμβόλιαΣυχνά οι γονείς αναρωτώνται εάν πρέπει να εμβολιάσουν το παιδί τους. Αυτό οφείλεται στα σχόλια που εμφανίζονται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Η εμβολιοφοβία αποτελεί μία τάση, η οποία ξεκίνησε από τις οικονομικά ισχυρότερες κοινωνικές ομάδες και η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκει απήχηση σε όλες τις οικογένειες.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι περισσότερρες ασθένειες έναντι των οποίων εμβολιαζόμαστε απειλούν τη υγεία των παιδιών μας από τη νεογνική κιόλας ηλικία. Έτσι για παράδειγμα ο κοκκύτης σε ένα μωρό ενός μηνός αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Ο μηνιγγιτιδιόκοκκος ευθύνεται για την εμφάνιση μηνιγγίτιδας ιδιαίτερα σε μωρά τριών μηνών, προκαλώντας σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία συχνά μπορεί να συνοδεύουν το παιδί για όλη του τη ζωή. Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να οδηγήσει βρέφη ηλικίας 9 μηνών σε βαριά πνευμονία ή σηψαιμία.

Κάθε χρόνο αναρτάται στο διαδίκτυο το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των παιδιών και των εφήβων έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων. Τα εμβόλια αποτελούν βιολογικά σκευάσματα τα οποία παρέχουν ανοσία στον οργανισμό έναντι κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας. Ωστόσο τα εμβόλια δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρη προστασία από κάποια ασθένεια.