παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Καθίσματα

Επιλέξτε το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου με βάση την ηλικία και το μέγεθος του παιδιού σας, επιλέξτε μια θέση που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας, και χρησιμοποιήσετε το κάθισμα κάθε φορά ανεξάρτητα από την απόσταση που θα διανύσετε.
Να ανατρέχετε πάντα στις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος (ελέγξτε το ελάχιστο ύψος και τα όρια βάρους) και διαβάστε το εγχειρίδιο του οχήματος για το πώς θα εγκαταστήσετε το κάθισμα στο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας ή το σύστημα ISOFIX. Κρατήστε το παιδί σας στο πίσω κάθισμα, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Γέννηση – 12 Μήνες

Το παιδί σας μέχρι την ηλικία του ενός έτους θα πρέπει να κάθετε σε καθίσματα που βλέπουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

1 – 3 έτη

Κρατήστε το παιδικό κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδεύει το παιδί σας ασφαλές. Το παιδί σας θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη θέση, μέχρι να φτάσει τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια βάρους και ύψους για αυτή τη θέση. Μόλις το παιδί σας ξεπεράσει τα όρια αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε το κάθισμα με φορά προς τα μπροστά χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας.

4-7 χρόνια

Τοποθετήστε το παιδί σας στα ειδικά διαμορφωμένα για την ηλικία καθίσματα με προσανατολισμό προς τα εμπρός μέχρι να φτάσουν τα ανώτερα όρια βάρους και ύψους.

8-12 Ετών

Κρατήστε το παιδί σας σε ένα συμπληρωματικό κάθισμα μέχρι να είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει σε μια ζώνη ασφαλείας σωστά. Αυτό θα γίνει όταν  η ανάπτυξη του παιδιού σας θα επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας (το κάτω μέρος της ζώνης να περνάει από το  πάνω μέρος των μηρών και όχι το στομάχι, και το πάνω μέρος να δένει σωστά μπροστά από τον ώμο και το θώρακα, όχι τον τράχηλο ή το πρόσωπο).

Αποφύγετε τη θερμοπληξία του παιδιού στο αμάξι.

Τα σύγχρονα προβλήματα της ζωής μας κάνουν όλους να ξεχνάμε. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται ακόμα και οι πιο «τέλειοι» γονείς μπορούν να ξεχάσουν το παιδί τους στο αμάξι.  Δυστυχώς η θερμοπληξία των παιδιών μέσα στο αμάξι αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παιδιών. Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γονείς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο. Δεν είναι ποτέ σωστό να αφήνετε το παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο, ακόμη και για λίγα λεπτά (ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι ενεργοποιημένο).
  • Ανοίγοντας τα παράθυρα δεν θα αποτρέψετε τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Θερμοπληξία συμβαίνει ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες και σε εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από 30 βαθμούς.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σε ένα όχημα χωρίς επίβλεψη. Κοιτάξτε πίσω πριν να κλειδώσετε το αμάξι. Πάντα να ελέγχετε τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου σας πριν κλειδώσετε. Αν κάποιος άλλος πηγαίνει το παιδί στο σχολείο με αμάξι πάντα να ελέγχετε ότι έφτασε στον προορισμό του.

Λάβετε μέτρα εάν δείτε ένα παιδί μόνο σε ένα αυτοκίνητο. Μην περιμένετε περισσότερο από λίγα λεπτά να επιστρέψει ο οδηγός. Μην φοβάστε να συμμετέχετε, η προστασία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Στο εξωτερικό υπάρχει σχετική νομοθεσία με την επωνυμία «Καλός Σαμαρείτης» η οποία παρέχει νομική προστασία για όσους προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Εάν το παιδί δεν ανταποκρίνεται ή βρίσκεται σε κίνδυνο

  • Καλέστε αμέσως το 166 και το 100.
  • Βγάλτε το παιδί έξω από το αυτοκίνητο.
  • Ψεκάστε το παιδί με δροσερό νερό (όχι παγωμένο).
  • Εάν το παιδί απαντάει στα ερεθίσματα μείνετε μαζί του μέχρι να έρθει βοήθεια.