ασφάλεια στο σπίτιΠολλά από τα αντικείμενα και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσατε πριν γεννηθεί το μωράκι σας και τα οποία θεωρούσατε ασφαλή για το εαυτό σας μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, το παιδί σας έχει έμφυτη τη λαχτάρα για μάθηση και εξερεύνηση του κόσμου. Τα ατυχήματα στο σπίτι αποτελούν την προεξάρχουσα αιτία τραυματισμών στα παιδιά. Για την πρόληψή τους αρκούν μερικοί απλοί αλλά ουσιαστικοί χειρισμοί.

Σκάλες, μπαλκόνια και παράθυρα

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το παιδάκι που έπεσε από τη σκάλα, η για αυτό που την ώρα που ο μπαμπάς και η μαμά δεν πρόσεχε ή έλλειπε βρήκε το χρόνο και πήδηξε από το παράθυρο ή το μπαλκόνι. Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να δρουν εξαιρετικά γρήγορα σε στιγμές που κανείς δε μπορεί να το περιμένει. Εάν τα παράθυρά σας βρίσκονται χαμηλότερα από το ένα μέτρο από το πάτωμα κλειδώστε τα και χρησιμοποιήστε τα συστήματα ασφαλείας που παρέχει η εταιρεία τοποθέτησής τους. Ποτέ μην αφήνετε ανεπίβλεπτα τα παιδιά να παίζουν στο μπαλκόνι, μία στιγμή μπορεί να αρκεί για να συμβεί κάτι κακό. Χρησιμοποιήστε πρόσθετα κάγκελα για να αυξήστε το ύψος της περίφραξης του μπαλκονιού. Μην τοποθετείτε στο μπαλκόνι κιβώτια, καρέκλες ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί σας για να κοιτάξει πάνω από την περίφραξη του μπαλκονιού.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Bεβαιωθείτε ότι το σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε καλή τεχνική κατάσταση. Φροντίστε να καλύψετε όλες τις μπρίζες του σπιτιού σας με ειδικά καλύμματα. Αποφύγετε την χρήση καλωδίων και πολύμπριζων εκεί που δεν χρειάζεται και μην ξεχνάτε να καλύψετε τις πλεονάζουσες υποδοχές με τα ειδικά καλύμματα.

Γωνίες

Οι τραυματισμοί της κεφαλής στις γωνίες των επίπλων αποτελούν συχνό άγχος για το νέο γονιό. Στην αρχή θα σας απασχολήσουν χαμηλά αντικείμενα (όπως το τραπεζάκι του σαλονιού και οι γωνίες που σχηματίζουν οι καρέκλες). Καθώς ωστόσο το παιδί σας αναπτύσσεται και μεγαλώνει ακόμα και τα υψηλότερα αντικείμενα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως τα κανονικά τραπέζια και τα γραφεία εργασίας. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά προστατευτικά για να καλύψετε τις γωνίες των επίπλων. Πειθαρχήστε σταδιακά με αγάπη και υπομονή το παιδί σας ούτως ώστε να συνηθίσει ότι στο σπίτι δεν μπορεί να τρέχει γιατί στους κλειστούς χώρους παραμονεύουν τραυματισμοί. Αποφύγετε την αγορά γυάλινων τραπεζιών και φροντίστε να στερεώσετε τα μικρά χαλιά με ειδικές κολλητικές ταινίες διπλής όψης για να μην γλιστράνε.

Επικίνδυνες ουσίες

Τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, οι καυστικές ουσίες που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του σπιτιού, τα εντομοκτόνα και άλλες επικίνδυνες για την υγεία ουσίες που φέρουν τα αντίστοιχα σήματα από τις εταιρείες παραγωγής τους πρέπει πλέον να αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους στους οποίους το παιδί δεν έχει πρόσβαση. Φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε κάποιο υψηλό σημείο το οποίο θα κλειδώνετε με επιμέλεια. Εναλλακτικά τοποθετήστε αυτά που χρησιμοποιείτε λιγότερο σε ένα βοηθητικό χώρο, όπως η αποθήκη του σπιτιού.

Φωτιά

Αν και ο κίνδυνος φωτιάς στις ημέρες μας είναι σπανιότερος από παλαιότερα (κυρίως λόγω των εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης, όπως για παράδειγμα το καλοριφέρ) θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου, ότι αντικείμενα όπως σπίρτα και αναπτήρες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρίσκονται κλειδωμένα ώστε να μην μπορεί το παιδί να τα φτάσει.