Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, των πρωτεΐνων και των λιπιδίων.
Η μεσογειακή διατροφή που αποτελεί τη βάση του ελληνικού διαιτολογίου εδώ και πολλούς αιώνες αποτελεί παράδειγμα ισορροπημένης δίαιτας που ενισχύει την άμυνα και την ανάπτυξη του οργανισμού. Βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών (όπως φρούτα και λαχανικά) και στο μετριασμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή των λιπαρών οξέων (μονοακόρεστων) στη μεσογειακή δίαιτα και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης καθώς φαίνεται ότι προστατεύει από την αύξηση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης (LDL). Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα.
Τις τελευταίες δεκαετίες με την επέκταση της παγκοσμιοποίησης υιοθετήθηκαν ξενόφερτες συνήθειες στο ελληνικό διαιτολόγιο με αποτέλεσμα την αύξηση των διατροφικών διαταραχών (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της νευρικής ανορεξίας).