Τα μωρά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην εμφάνιση λόξυγγα και το φαινόμενο αυτό στρεσάρει ορισμένες φορές τους γονείς.

Ωστόσο το φαινόμενο αυτό από μόνο του είναι άκακο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με εξαίρεση τα περιστατικά στα οποία ο λόξυγγας είναι τόσο έντονος που δημιουργεί προβλήματα στο τάισμα και στον ύπνο του μωρού.
Μπορεί να διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως και αρκετά λεπτά της ώρας χωρίς να δημιουργεί όμως κάποιο πρόβλημα στα μωρά.

Πού οφείλεται ο λόξυγγας;

Συνήθως εμφανίζεται μετά τη σίτιση του μωρού και φαίνεται ότι οφείλεται σε σπασμός του διαφράγματος μετά από κάποιο ερέθισμα (π.χ. υπερβολική ή ταχεία πλήρωση του στομάχου).
Για αυτό το λόγο τα λαίμαργα παιδιά που τρώνε πολύ γρήγορα την τροφή τους εμφανίζουν πιο συχνά λόξυγγα.
Ορισμένοι παιδίατροι πιθανολογούν ότι ο λόξυγγας οφείλεται σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας του μωρού μετά το φαγητό.
Τα μωρά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να εμφανίζουν περισσότερα επεισόδια λόξυγγα από τα υπόλοιπα.
Στις περιπτώσεις αυτές ο λόξυγγας μπορεί να συνοδεύεται από έμετο, αναγωγές τροφής (γουλίτσες) και από ευερεθιστότητα.
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρετε τα συμπτώματα του μωρού σας στον παιδίατρο για να αποφασίσει εάν χρειάζεται κάποιου είδους φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψή τους.
Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνα τα επεισόδια λόξυγγα;
Σπάνια ο λόξυγγας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή του βρέφους.
Ορισμένα πρόωρα νεογνά χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη (αναπνευστήρα) λόγω της ανεπάρκειας των πνευμόνων να παρέχουν στο σώμα την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λόξυγγας μπορεί να επιδεινώσει την αναπνευστική δυσχέρειά τους και τότε χρειάζεται παιδιατρική υποστήριξη.

Πώς να διακόψετε το επεισόδιο λόξυγγα;
• Εάν το μωρό σας εμφανίζει λόξυγγα όταν το ταΐζετε, κάντε ένα διάλειμμα και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε – ειδικά εάν το μωρό σας τρώει λαίμαργα την τροφή του.
Αλλάζοντας τη θέση του ή δίνοντάς του τη δυνατότητα να ρευτεί μπορεί να σταματήσετε το επεισόδιο.

• Εφόσον το μωρό σας σιτίζεται με γάλα φόρμουλας, και όχι με μητρικό θηλασμό, προτιμήστε να αγοράσετε πιπίλες που εμποδίζουν την αεροφαγία και επομένως την εμφάνιση λόξυγγα.
Οι πιπίλες αυτές έχουν τέτοιο σχεδιασμό που επιτρέπει τη σταθερή ροή του γάλατος, εμποδίζοντας το μωρό να καταπίνει πολύ αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

• Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο λόξυγγας δε σχετίζεται με την κατανάλωση τροφής, δώστε στο μωρό σας λίγο γάλα ή χαμομήλι.
Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αρκετό για να περιορίσει το επεισόδιο.

Το μωρό μου έχει λόξυγγα – τι πρέπει να κάνω;