Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μία κοινή ασθένεια που προσβάλλει κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες ένα σημαντικό μέρος του παιδικού πληθυσμού. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή αίτια (ιώσεις). Σπανιότερα ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνονται πιο έντονα.
Τα κυριότερα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η απότομη εμφάνιση επεισοδίων διάρροιας, ναυτίας και εμέτων που μπορεί να συνοδεύονται από πυρετικές κινήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται κοιλιακός πόνος ο οποίος μπορεί να ανησυχήσει τους γονείς και να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να προκληθεί και από επεισόδιο σκωληκοειδίτιδας. Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση αυτή, ο πόνος της γαστρεντερίτιδας είναι διάχυτος σε όλη την κοιλιά και κωλικοειδής (επανεμφανίζεται σε συχνά διαστήματα, δεν είναι συνεχής).
Η συμπτωματολογία της γαστρεντερίτιδας διαρκεί συνήθως 4 με 7 ημέρες, ενώ σπάνια χρειάζεται φαρμακευτικής θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Η χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων απαγορεύεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθώς δεν επιτρέπει στον οργανισμό την αποβολή του αιτίου που την προκάλεσε, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως στην ανάπτυξη ισχυρών μικροβίων.
Στην περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας φροντίστε να του παρέχετε από την πρώτη ημέρα κιόλας ικανές ποσότητες υγρών, ώστε να εξασφαλίσετε τις ημερήσιες ανάγκες του και να μην αφυδατωθεί. Σε περίπτωση που οι έμετοι και οι διάρροιες είναι έντονα (περισσότεροι από 10 επεισόδια συνολικά την ημέρα) καθώς και σε περιπτώσεις με συνοδά συμπτώματα (υψηλό πυρετό, αίμα στα κόπρανα, εξάνθημα κλπ) επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας ιατρό για να σας κατευθύνει ανάλογα. Ταυτόχρονα φροντίστε να απομονώσετε τα τρόφιμα και τα σκεύη που χρησιμοποιεί το παιδί σας για να φάει, ώστε να μην μεταδοθεί η λοίμωξη και στην υπόλοιπη οικογένεια.
Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της γαστρεντερίτιδας θεωρείται πως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς φαίνεται ότι τα μικρόβια μεταδίδονται σε αυτές τις περιπτώσεις κυρίως με τα χέρια.

Πηγή : Paidorama.com