Οι αναγωγές είναι άλλο ένα συνηθισμένο φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας. Συνήθως οφείλονται σε υπερπλήρωση του στομαχιού του βρέφους. Άλλοτε μπορεί να παρατηρηθούν όταν το μωράκι ρεύεται ή όταν του τρέχουν τα σάλια. Οι αναγωγές δεν προκαλούν ποτέ πνιγμό, βήχα, ενόχληση ή ακόμα και κίνδυνο, ακόμα και αν το παιδί κοιμάται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Η συχνότητα των αναγωγών διαφέρει από παιδί σε παιδί. Συνήθως εξαλείφονται μετά τον 4ο-5ομήνα της ζωής. Σε άλλα παιδιά μπορεί ωστόσο να επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έμετος

Σε αντίθεση με τις αναγωγές, τις οποίες τα βρέφη σπάνια δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται ο έμετος συνοδεύεται από δυσφορία του παιδιού, ενώ η ένταση του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των αναγωγών. Σε περίπτωση που το παιδί σας κάνει πολλούς εμέτους θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια που τους προκαλεί.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οφείλεται σε ατελή ωρίμανση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα η οποία οδηγεί σε παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου (τροφής και γαστρικών οξέων) στον οισοφάγο. Στο 80% των περιπτώσεων υποστρέφει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα και κλάμα, αδυναμία ανάπτυξης και κοιλιακό άλγος. Η διάγνωσή της τίθεται με εξειδικευμένες εξετάσεις που γίνονται από παιδογαστρεντερολόγο (οισοφαγομανομετρία και οισοφαγοσκόπηση). Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλή και περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρών γευμάτωνσε συχνά χρονικά διαστήματα και την υιοθέτηση ανάρροπης θέσης κατά τον ύπνο. Σπανιότερα ωστόσο αυτά δεν αρκούν, οπότε χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή.