Τα παιδιά είναι περίεργα και στην προσπάθεια να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης. Σε ένα συνηθισμένο νοικοκυριό υπάρχουν δεκάδες επικίνδυνες ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία του παιδιού σας μετά από την κατάποσή τους. Τα απορρυπαντικά, τα παρασιτοκτόνα, τα τσιγάρα, το αλκοόλ αλλά και κοινά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (Depon) αποτελούν μερικές από αυτές. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατομμύρια κλήσεις προς τα κέντρα δηλητηριάσεων, πολλές από τις οποίες καταλήγουν στην επείγουσα εισαγωγή των παιδιών στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης. Το 2004 παρατηρήθηκαν διεθνώς 45,000 περιστατικά θανατηφόρου δηλητηρίασης σε παιδιά και εφήβους. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους. Μερικά απλά αλλά χρήσιμα μέτρα πρόληψης των δηλητηριάσεων είναι:
Το κλείδωμα των επικίνδυνων ουσιών σε μέρη τα οποία δεν μπορεί να φτάσει το παιδί (ψηλά ράφια, αποθήκη, φαρμακεία με κλειδαριά κλπ).
Μη λαμβάνετε φάρμακα μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ισχυρή μνήμη και τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους.
Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των νέων προϊόντων πριν τα αγοράσετε και προσπαθήστε να επιλέξετε τα λιγότερο τοξικά.
Πετάξτε όλα τα επικίνδυνα φάρμακα και ουσίες τα οποία δεν είναι απαραίτητα ή έχουν λήξει. Η απόρριψη τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να αποτρέψει τα παιδιά από την αναζήτησή τους στα σκουπίδια (όπως για παράδειγμα αν αναμιχθούν με τις πάνες του παιδιού σας ή με καφέ ο οποίος είναι πικρός).
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ το δάκτυλο ή φαρμακευτικά μέσα (π.χ. σιρόπι ιπεκακουάνας) για να προξενήσετε εμετό στο παιδί σας, γιατί σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει από εισρόφηση και χημική πνευμονίτιδα. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας και χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων, το οποίο είναι ανοιχτό κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο για το κοινό (τηλ 210 7793777). http://www.cdc.gov/safechild/poisoning/index.html?s_cid