Το μωρό σας είναι εξελικτικά σε θέση να καταπίνει και είναι εξοπλισμένο με ακούσια αντανακλαστικά (όπως αυτό του βήχα, και το κλείσιμο της γλωττίδας), που βοηθούν στην προστασία από εισρόφηση κατά την κατάποση. Παρόλα αυτά παραμένει σε αυξημένο κίνδυνο απόφραξης από μικρά αντικείμενα κυρίως λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους των αεραγωγών του. Σε μία πρόσφατη αμερικανική έρευνα παρατηρήθηκε ότι περίπου 60% των παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μη σοβαρής πνιγμονής κατά την κατάποση, ενώ περίπου 30% χρειάστηκαν κάποιου είδους παρέμβαση λόγω προσπάθειας κατάποσης ξένου σώματος. Υπολογίζεται ότι περίπου 65% των επεισοδίων πνιγμονής από ξένο σώμα οι οποίες τελικά κατέληξαν σε θάνατο παρουσιάστηκαν σε παιδιά κάτω των 3 ετών, ενώ τα πιο συχνά αντικείμενα ήταν τα μπαλόνια, μικροί σβόλοι και άλλα οβάλ η στρογγυλά μικροαντικείμενα.
Απομακρύνετε όλα τα μικροαντικείμενα από το δωμάτιο των παιδιών καθώς και από τους χώρους στους οποίους περνάνε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Μην τα αφήνετε να παίζουν ανεπίβλεπτα στο σπίτι, καθώς έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν μικροαντικείμενα σε μέρη που εσείς δε θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε!
Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού σας ενθαρρύνετέ το να βήξει. Μην το χτυπήσετε στην πλάτη του γιατί μπορεί να σπρώξετε το ξένο σώμα πιο χαμηλά ή ακόμα χειρότερα να σταματήσετε το αντανακλαστικό του βήχα ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα.
Εάν παρατηρήσετε ότι δεν καταφέρνει να αποβάλλει το ξένο σώμα με το βήχα και η φωνή του είναι πολύ δύσκολη ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση. Καλέστε αμέσως σε βοήθεια οποιονδήποτε παρευρίσκεται στο χώρο. Ζητήστε του να καλέσει το 166. Παράλληλα τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας μεταξύ των ωμοπλατών («κουτάλες»). Εάν πρόκειται για μωρό, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας, το οποίο ακουμπά πάνω στο σώμα σας για πρόσθετη υποστήριξη. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε τα πέντε κτυπήματα όπως παραπάνω.
Eάν οι παραπάνω χειρισμοί δεν επαναφέρουν την αναπνοή, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόστε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεων. Εάν ακόμα δεν μπορεί να αναπνεύσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση με μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο στο λάρυγγα και να κάνετε τα πράγματα πολύ χειρότερα! Ποτέ στα τυφλά μην προσπαθείτε να βγάλετε με το δάκτυλό σας το ξένο σώμα.
Εάν παρόλους τους χειρισμούς δεν τα καταφέρετε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνετε ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβετε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.
Αν το παιδί αναπνέει αλλά με δυσκολία μεταφέρετε το αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σας καταλάβει ο πανικός γιατί το κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις.