Όλα τα μωρά κλαίνε, συνήθως χωρίς προφανή αίτια. Υπολογίζεται ότι τα νεογέννητα κλαίνε από μία έως τέσσερεις ώρες την ημέρα. Το κλάμα του μωρού σας σπάνια κρύβει κάποια παιδική ασθένεια, ενώ θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της διαδικασίας προσαρμογής τους στον κόσμο. Οι πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να κλάψει είναι:

 • Πείνα: Αυτό είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν το μωρό σας κλαίει. Όταν θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το μωρό σας πεινάει θα καταφέρετε να ξεκινήσετε το τάισμά του πριν από το στάδιο του κλάματος. Μερικά από αυτά είναι η νευρικότητα.
 • Μία βρώμικη πάνα: Μερικά μωρά κλαίνε αμέσως μόλις λερώσουν την πάνα τους. Άλλα μπορούν να την ανεχθούν για αρκετό χρονικό διάστημα.
 • Ανάγκη για ύπνο: Η διαδικασία του ύπνου διαφέρει από μωρό σε μωρό. Άλλα μπορούν να αποκοιμηθούν εύκολα μόνα τους,ενώ άλλα χρειάζονται αγκαλιά και νανούρισμα.
 • Θέλει να το κρατήσετε: Τα μωρά χρειάζονται πολύ αγκαλιά. Η διαδικασία αυτή τα δένει με τους γονείς, τους δίνει τη δυνατότητα να δούνε το πρόσωπο του μπαμπά και της μαμάς και να ακούσουν τη φωνή τους. Για αυτό χαρίστε την απλόχερα.
 • Κοιλιακός πόνος: Αυτός ο πόνος συχνά σχετίζεται με το πέρασμα αερίων καθώς και με κωλικούς και μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κλάμα. Για την ακρίβεια οι κωλικοί χαρακτηρίζονται από έντονο κλάμα που διαρκεί τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και παρατηρούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
 • Χρειάζεται να ρευτεί: Οι ερυγές (ρεψίματα) αποτελούν το φυσικό μηχανισμό που βοηθάει στην αποβολή των αερίων που έχει προσλάβει το παιδί κατά τη σίτισή του. Κάποια μωρά ενοχλούνται πολύ από τα αέρια αυτά και χρειάζονται τη βοήθειά σας για να ρευτούν. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν είναι απαραίτητη για όλα τα μωρά.
 • Είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό: Όταν το παιδί σας νιώθει πολύ κρύο (όπως όταν του αλλάζεται τις πάνες) ή πολύ ζέστη μπορεί να διαμαρτυρηθεί κλαίγοντας. Προσπαθήστε να τα κρατάτε άνετα φορώντας τους συνήθως ένα παραπάνω ρούχο από αυτό που συνήθως φοράτε εσείς.
 • Μικρές ενοχλήσεις: πολύ μικρά πράγματα μπορούννα προκαλέσουν το κλάμα του μωρού σας, όπως μία τρίχα ανάμεσα στα δάκτυλα, μία στενή πάνα ή ένα ρούχο από ασυνήθιστο για αυτά υλικό.

 • Οδοντοφυΐα: μεγαλώνοντας το μωράκι σας θα αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δόντια. Κατά μέσο όρο τα πρώτα δόντια εμφανίζονται μεταξύ του 4ου και 7ου μήνα. Θέλει περισσότερη προσοχή: τα μωρά θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο. Και θέλουν να τον γνωρίσουν γρήγορα! Η διαδικασία αυτή είναι μερικές φορές εξουθενωτική για τους γονείς. Προσπαθήστε να δώσετε στο μωρό σας όσο περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε.
 • Έχει κουραστεί από τα ερεθίσματα: Πολλές φορές τα μωρά κουράζονται από τις υπερβολικές πληροφορίες. Τα φώτα, η έντονη μουσική ο συνωστισμός από πολλά πρόσωπα μπορεί να τα εκνευρίσει.

 • Παρατηρείστε με προσοχή τα διάφορα είδη κλάματος του μωρού σας. Σύντομα θα μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που το ενοχλεί, πότε χρειάζεται να το πάρετε στην αγκαλιά σας για να το καθησυχάσετε και πότε είναι καλύτερα να το αφήσετε μόνο του. Μερικές φορές θα χρειαστεί να ιεραρχήσετε τις ανάγκες του. Αν για παράδειγμα κρυώνει, πεινάει και έχει λερωθεί, αλλάξτε του πρώτα την πάνα, ντύστε το καλύτερα και μετά ταΐστε το. Αν πάλι αφού τα κάνετε όλα αυτά συνεχίζει να κλαίει λικνίστε το, χαϊδέψτε του το κεφάλι, τραγουδήστε η μιλήστε του, περπατήστε πάνω κάτω κρατώντας το στη αγκαλιά σας.Τις περισσότερες φορές αυτά τα μικρά τεχνάσματα αρκούν. Υπάρχουν ωστόσο και μωρά που δεν μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς κλάμα και τα οποία θα αποκοιμηθούν γρηγορότερα αν τα αφήσετε να κλάψουν λιγάκι.Αν ωστόσο παρά τη βοήθειά σας το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει, είναι πολύ πιθανό να είναι άρρωστο. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας για να σας πει τι πρέπει να κάνετε.