Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, προκαλούν μόνο μία τοπική ενόχληση.

Η επιμόλυνση του σημείου νυγμού (τσιμπήματος) προκαλεί πόνο και ανησυχία στα παιδιά, ενώ με το μάτι μπορεί να διακριθεί από τα απλά τσιμπήματα καθώς εμφανίζει έντονη δερματική αντίδραση (ερυθρότητα, εκροή πυώδους υγρού).

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας γιατί μπορεί να απαιτείται η χρήση τοπικής ή ακόμα και από του στόματος αντιβιοτικής θεραπείας.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τα κουνούπια;

• Σε γενικές γραμμές αποφύγετε να ποτίσετε τα φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού σας τις απογευματινές ώρες.
Τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν το καλύτερο θρεπτικό υλικό για τα κουνούπια τα οποία πολλαπλασιάζονται με μεγάλους ρυθμούς σε αυτό το περιβάλλον.
Για τον ίδιο λόγο εφόσον διατηρείτε φουσκωτές πισίνες, δοχεία με νερό για οικόσιτα ζώα κλπ, φροντίστε να το αλλάζετε κάθε δύο ημέρες.

• Ντύσε τα μικρά παιδιά με μακρύ παντελόνι και μπλούζες. Φροντίστε ωστόσο τα υφάσματα να είναι δροσερά.
• Χρησιμοποιείτε σίτες για να περιορίσετε την είσοδο των εντόμων (και των κουνουπιών) στο σπίτι.
• Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
• Αποφύγετε τις δραστηριότητες έξω από το σπίτι, τις ώρες που τα κουνούπια εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα (από το σούρουπο έως την αυγή).
• Τα αιθέρια έλαια όπως η σιτρονέλλα, ο ευκάλυπτος και η σόγια διαρκούν για 2 ώρες περίπου, θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή και προστατεύουν μερικώς από τα κουνούπια.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πικαριδίνη (ένα φυσικό ανάλογο του εντομοαπωθητικού DEET) η δράση της οποίας διαρκεί από 3 έως και 8 ώρες.
Προσοχή, σε ορισμένα παιδιά τόσο η πικαριδίνη όσο και τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.

• Αποφύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικών με βάση το DEET ή την πικαριδίνη σε παιδιά μικρότερα από 2 μηνών, καθώς η επίδρασή τους δεν είναι γνωστή.
• Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι συσκευές παραγωγής υπερήχων δε φαίνεται να βοηθάνε στην καταπολέμηση των κουνουπιών ή οποιουδήποτε άλλου εντόμου. Επομένως μη βασιστείτε αποκλειστικά σε τέτοιες μεθόδους.

Τι ισχύει για το νέο ιό Ζήκα; Πόσο θα πρέπει να ανησυχείτε;

Τον τελευταίο καιρό, η επιδημία του νέου ιού Ζήκα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς.

Η εξάπλωσή του φαίνεται ότι πραγματοποιείται κυρίως μέσω του κουνουπιού Aedes, το οποίο είναι γνωστό και ως «κουνούπι τίγρης».
Το συγκεκριμένο είδος ενοχοποιείται και για τη μεταφορά άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, οι οποίες είναι λιγότερο συχνές στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι δραστηριοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Από το Μάιο του 2015, με την έξαρση της νόσου στη Λατινική Αμερική, έχουν υπάρξει αναφορές που συνέδεαν την περιγεννητική νόσο (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) με την ανάπτυξη ανατομικών ανωμαλιών στα έμβρυα και συγκεκριμένα μικροκεφαλίας.
Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, στις περισσότερες περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) η μόλυνση του ανθρώπου από τον ιό Ζήκα είναι ασυμπτωματική.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, εξάνθημα, αρθραλγίες και κερατοεπιπεφυκίτιδα.
Στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά είναι ελαφρά και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία.

Τσιμπήματα από κουνούπια